Kanlıca Mantarının Bilinmeyen Sırları
Bolu'da bol miktarda çıkan Kanlıca Mantarının Uzakdoğu ülkelerinde çok değerli olduğu ortaya çıktı.
Prof. Dr. Ahmet Maranki, yaptığı araştırmalar sonucunda Uzakdoğu ülkelerinde Ölümsüzlük mantarı olarak bilinen Reishi'nin, ülkemizdeki versiyonunun Kanlıca Mantarı olduğunu açıkladı.
Uzakdoğu ülkelerinde çok pahalı olduğu belirtilen Kanlıca Mantarının faydalarından da bahseden Prof. Dr. Ahmet Maranki "Kanlıca Mantarının bağışıklık sistemini güçlendirdiği, kanı sulandırarak tansiyonu düşürdüğü, Tip-2 diyabette şeker oranını %30 düşürdüğü, antitümör etkisi nedeniyle tümör küçültücü özelliği olduğu, kanserin metastazını önlediği bilinmektedir." dedi.
[ads id="ads2"]
KANLICA MANTARI NEREDE BULUNUR?
Kanlıca Mantarını öve öve bitiremeyen Prof. Dr. Ahmet Maranki "Türkiye'nin dört bir köşesinde vatandaşlar doğada kendiliğinden yetişen ve bin bir derde deva olan mantarları toplayıp tüketiyorlar. Kanlıca Mantarı en lezzetli ve besleyici mantarlardan birisidir ve Türkiye'de bol miktarda bulunmaktadır. Genelde köylüler tarafından toplanır ve geniş halk kitleleri yararlarını bilmez sadece lezzetinden dolayı tüketilir. Ama Kanlıca Mantarı tam birsağlık deposudur. Kastamonu ve Sinop'ta bol miktarda çıkar. Halk pazarlarında çok ucuza satılır." dedi.
KANLICA MANTARININ FAYDALARI
Kanlıca Mantarı aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu nedeniyle yararlı bir protein kaynağıdır. En çok vejetaryenlerin besin tercihi arasında bulunan mantarlar, beslenmede hayati önem taşıyan elzem aminoasitleri içermektedir. Ayrıca, mantarda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, Niasin ve C vitamini bulunmaktadır. Mantarda bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için mantarların taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi gerekir.
İDRAR RENGİ DEĞİŞEBİLİR
Bir porsiyon Kanlıca Mantarı yiyenlerin idrar renginin kırmızılaşması normaldir. Bu durumla karşılaşılırsa korkulmaması gerekir. Zaten Kanlıca adıda bu durumdan kaynaklıdır. Çok tüketilince idrar kan rengi olur. [ads id="ads2"]
KANLICA MANTARI NASIL TÜKETİLİR?
Kanlıca mantarı her şekilde yiyecek olarak tüketebiliriz. Kavurması olur, yumurtalı pişirilir ve ya yemeği yapılır. Eğer fazla ise salamurası yapılır ve uzun zaman sonra tüketilebilir. Salamurası ayrıca çok da lezzetli olur. Bütün bu kullanım şekillerini vatandaşlar bilirken salamurası pek bilinmemektedir.
SALAMURASI NEDİR?
Haşlanan mantarın suyu cilt güzelliği için kullanılabilir. Kanlıca Mantarını pişirmek üzere haşladığınızda bu suyu sivilcelerin tedavisi için yüzünüze sürebilirsiniz. Mantarın bütün besin değerinin geçtiği bu suyu cildinizin beslenmesi ve temizlenmesi için gönül rahatlığıyla yüzünüze sürebilirsiniz. Cilt ve yüz bakımında yararlı olan mantar suyunu bir pamukla sivilceli cilde sürülerek şifa bulabilirsiniz. ayrıca agrı ve romatizma içinde bu mantardan çeşitli kremler yapabilirsiniz.
[ads id="ads2"]
KANLICA MANTARI NEREDE BULUNUR?
Kanlıca Mantarı aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu nedeniyle yararlı bir protein kaynağıdır. En çok vejetaryenlerin besin tercihi arasında bulunan mantarlar, beslenmede hayati önem taşıyan elzem aminoasitleri içermektedir. Ayrıca, mantarda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, Niasin ve C vitamini bulunmaktadır. Mantarda bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için mantarların taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi gerekir.
Kanlıca mantarı her şekilde yiyecek olarak tüketebiliriz. Kavurması olur, yumurtalı pişirilir ve ya yemeği yapılır. Eğer fazla ise salamurası yapılır ve uzun zaman sonra tüketilebilir. Salamurası ayrıca çok da lezzetli olur. Bütün bu kullanım şekillerini vatandaşlar bilirken salamurası pek bilinmemektedir.
SALAMURASI NEDİR?
Yorum Gönder